Handleiding Veilig Gebruik Van Uw Gasfles

Advies omtrent het veilig gebruik van uw gasfles thuis, onderweg én op de camping.


1. Gebruik altijd een drukregelaar

De gasdruk in uw gasfles wordt bepaald door de omgevingstemperatuur en kan hierdoor sterk variëren. Door gebruik te maken van een goede gasdrukregelaar zorgt u ervoor dat de gereduceerde gasdruk altijd constant blijft voor het toestel dat u gebruik. Kachel, fornuis, koelkast of terrasbrander.  Het is belangrijk dat u regelmatig controleert of uw gasslang en gasdruk regelaar nog in orde zijn. Het is verstandig om deze iedere 2 jaar te vervangen om een veilige werking te garanderen.
*Voor een gasslang met een vaste koppeling is het advies 5 jaar.

2. De juiste manier van aansluiten van een gasdrukregelaar aan een kraan van een gasfles. Loop de onderstaande stappen zorgvuldig door.

  • Zet al uw gasapparatuur eerst in de nul stand.
  • Draai eerst de gaskraan van uw lege gasfles dicht, voordat u deze afkoppelt of wisselt voor een volle gasfles.
  • Verwijder de verzegeling of afsluitdop van uw volle gasfles.
  • Controleer uw gasslang op slijtage of scheurtjes.
  • Bij elke eerste aansluiting ALTIJD controleren, welk type gasdrukregelaar het toestel nodig heeft. Dit kan een 30mBar of een 50 mBar model zijn. Raadpleeg hiervoor de gebruikershandleiding van het toestel.
  • Let op: de moer van de gasdrukregelaar heeft linkse schroefdraad, net als de schroefdraad van de gaskraan.
  • Draai nu de moer van de gasdrukregelaar eerst handvast LINKSOM op de gaskraan en houd de gasdrukregelaar tegelijkertijd in een horizontale stand. Draai nu de moer vast met een messing of plastic sleutel.
  • Zet de fles weer vast en controleer de kraan en wartel op lekkage middels zeepsop of gaslekzoeker.
  • Uw gasfles is nu klaar om veilig te gebruiken in combinatie met uw apparatuur.

3. Draai de gaskraan van uw gasfles ALTIJD dicht na elk gebruik.

Advies is om de kraan altijd dicht te draaien na elk gebruik, ook wanneer de fles leeg is en u deze na uw vakantieseizoen thuis of elders opslaat.

4. Zet uw gasfles ALTIJD rechtopen laat ze nooit liggen.

Een gasfles is gevuld voor 80% gevuld met vloeibaar gas, hierboven bevindt zich een laag dampgas (20%). Hierop wordt gekookt, gestookt of gekoeld. De gasfles moet dus ALTIJD rechtop staan. Daarnaast kan er bij een liggende gasfles vloeibaar gas uit de kraan komen. Dit kan schadelijk zijn voor uw apparatuur. Maar nog erger kan dit een risico vormen voor een steekvlam. Pas op! Vloeibaar propaan is extreem koud, waardoor contact met de huid brandwonden kan veroorzaken.

5. Zorg altijd voor een goede ventilatie.

Zet gasflessen altijd in een goed geventileerde ruimte, zodat eventueel vrijgekomen gas niet in de ruimte kan ophopen. Omdat propaangas zwaarder is dan lucht, zakt het vrijgekomen gas altijd naar beneden. Houd daarom het vloerrooster van de disselbak van uw caravan altijd geopend. En zet, als dit mogelijk is, uw gasfles buiten.

6. Een ongeluk zit in een klein hoekje.

Propaan is nu eenmaal uiterst ontvlambaar. Daarom NIET roken en geen OPEN VUUR in de buurt van uw gasfles. Ontstaat er brand in de buurt van uw gasfles? Draai de kraan dan zo snel mogelijk dicht. Is uw fles voorzien van een afblaasventiel (zoals bij JSP RVS en ORANGEnergy gasflessen) dan zal uw fles afblazen tot de druk in de fles gezakt is. Neem in geen geval onnodig risico en bel direct de brandweer!

7. Ga altijd naar een erkend verkooppunt.

Vul uw gasfles NOOIT zelf met LPG (aan de pomp) dit is verboden en uiterst gevaarlijk omdat alle flessen op gewicht slechts 80% gevuld mogen worden.

Veel plezier met de aankoop van uw gasfles !